Göz Hastalıkları
15 Aralık 2022


                                                                                                GÖZ HASTALIKLARI

BİLGİSAYARLI GÖZ MUAYENE ALETİ (OTOREFRAKTOMETRE):
 Hastanın kırma kusurunu (miyop, hipermetrop, astigmat gibi), diğer ifadeyle hastanın ihtiyacı olan gözlük numarasını tespit etmek için kullanmaktayız.

BİOMİKROSKOP: Bu mikroskop gözün yapılarını büyülterek ince ayrıntılarına kadar izlememize imkan verir. Bu sayede hastalıklı kısımları daha iyi görmemizi ve hastalığın meydana getirdiği hasarı tespit etmemizi kolaylaştırır. İnce ayrıntıların rahatça görülmesi doğru teşhis ve tedavi yanında meydana gelen düzelmeyi takip etmemiz açısından çok önemlidir. Bu mikroskopla bazı kan damarının içinden geçen kan hücrelerini bile görebilmekteyiz.

VOLK LENS: Biomikroskop ile muayene ederken hastanın gözüne dokundurmadan gözün önüne koyarak göz yapılarını daha fazla büyütmekteyiz. Bu sayede gözün iç katmanlarını da inceleme şansını yakalamaktayız.

GONİO LENS (ÜÇ AYNALI): Bu alet de biomikroskopla birlikte kullanılmaktadır. Hastanın gözüne yerleştirerek göz yuvarlağının iç tarafını çepeçevre görebilmekteyiz. Gözümüz normalde yumurta gibi bir organımızdır. Göz bebeğinden bakıldığı zaman gözün içinde sadece karşı duvarı görürken, bu alet yerleştirilen aynalar sayesinde göz yuvarlağının içindeki her noktayı görmemize imkan vermektedir.

CHART PROJEKTÖR: Hastanın karşısına harf, rakam veya çeşitli çatal yada resimleri yansıtmak suretiyle hastanın görme seviyesini tespit etmekte kullanmaktayız. Hastaların görme keskinliği, tüm dünyada belirlenmiş bir standarda göre bu aletin yansıttığı harf, rakam, çatal veya resmi görebilme düzeyi ile ölçülmektedir.

OFTALMOSKOP: Bu aletle göz bebeğinden bakarak gözün tabanında bulunan görme noktası, beyinden gelen sinir ve damarları görebilmekteyiz. Göz içi kanamaları ve bahsedilen noktalardaki birçok hastalıkları görerek teşhis etmekteyiz.

ŞAŞILIK PRİZMASI: Göz kaymalarında, kayma açısının kaç derece olduğunu ölçmekteyiz. Bu açının tespiti şaşılık ameliyatlarında yapacağımız ameliyat planı açısından çok önemlidir.

APLANASYON TONOMETRESİ: Biomikroskop üzerine monte edilmiş durumda olup, biomikroskopla hastayı muayene ederken aynı anda göz tansiyonu ölçme kolaylığı vardır.

GÖZLÜK KUTUSU VE ÇERÇEVESİ: Hastanın gözüne mercekler takılarak hastanın rahat ettiği en iyi gözlük camını belirlemek için kullandığımız mercek takımıdır.

KERATOMETRE: Gözün ön camının (korneasının) eğrilik derecesini ölçmekteyiz. Bu değer katarakt ameliyatlarında kullandığımız mercek camının derecesinin belirlenmesinde ve sert kontakt lenslerin verilmesinde işimize yaramaktadır.

GÖZ ULTRASONU: Gözün iç kısımlarını görmemizi engelleyen katarakt gibi durumlarda göz içinde bulunan dokuların incelenmesinde faydalıdır. Göz içini döşeyen zarın yırtıkları ve kitle etkisi oluşturan hastalıkların teşhisinde yararlanmaktayız.

BİOMETRE: Katarakt ameliyatlarında hangi hastaya kaç numara lens kullanacağımızı belirler.

FAKO: Katarakt ameliyatında küçük bir kesi yerinden göze girerek kataraktı almamızı sağlayan bir alettir. Bu alet sayesinde gözden kolay ve hızlı bir şekilde kataraktı alıp, yerine göz içi lensini koyup, dikiş atmadan ameliyatı tamamlayabilmekteyiz.

AMELİYAT MİKROSKOBU: Göz ameliyatları yaparken görüntüyü büyüterek ameliyat yapmamızı kolaylaştıran bir alettir. Böylece en ince ayrıntılar bile mikroskop altında izleyebilmekteyiz.